Lille Vildmose og Smidie – endelig en elg

Turen er gået til Lille Vildmose flere gange her i maj. En af dem på cykel.
Vi cykler via Ny Høstemarksvej og videre rundt på grusvejene, mens vi nyder den fine og helt særlige natur, der er her i mosen. Vi ser som altid en rørhøg svæve over tagrørene, og i den sidste af de store gravebaner ved Høstemark skov, er der en stor flok grågæs, nogle bramgæs og en skeand.
Vi fortsætter til Høstemarkstårnet, hvor vi drikker te og tager et kig fra tårnet. Herfra ser vi en trane, der ligger på rede.
På vej hjem bliver vi indhentet af en voldsom regnbyge, så det er et par helt gennemblødte pensionister, der endelig når tilbage til sommerhuset.

Et par dage efter kører vi ned til Tofte Sø Tårnet. Her stiller vi bilen og går ud gennem skoven mod plankestien ind på Tofte Mose. Der bliver lige nu arbejdet på en ny sti ad en nyetableret tørvevold det sidste stykke mod plankestien. Her er der også lysnet op, fældet buske og træer, så der nu er fint udsyn ud over vådområdet mod nord.

Sørme om ikke vi pludselig ser en elg 🙂 Det er kun anden gang det lykkes for os, og vi kommer ofte her i Vildmosen. Det er bare helt fantastisk. Elgen står længe og kigger på os, mens vi også kigger på ham. Han står omkring 75 m. fra os. Går så stille og roligt videre hen over de våde enge og forsvinder ind i hegnet af træer. En stor oplevelse og vi føler os fantastisk heldige.

Erik får øje på et lille insekt, der sidder nede i græsset. Det viser sig at være en guldsmed, en Blå Libel. Den er virkelig meget smuk.
På trods af de lidt svære adgangsforhold med sumpede tørvestier, som er under forbedring, kommer vi ind på plankestien. Altid imponerende fornemmelse at stå inde på den vidtstrakte mose. Der er mange fugle i skoven med dominans af løvsanger, skovsanger og gransanger.

Det begynder at regne på vej retur; men vi når tårnet uden at blive alt for våde. Her spiser vi frokost i selskab med landsvalerne, der flyver ind og ud ad vinduet og sidder og pludrer inde i tårnet tæt på os. Udenfor tordner og regner det!
Vi har også landsvaler hjemme ved sommerhuset. De har udset sig tørresnoren under udhænget, som en fin landingsplads. Tjekker også jævnligt hjørner af for muligheder til rede!! Men selv om vi er glade for svalerne, så gider vi altså ikke at de bygger rede på terrassen, så vi har hængt plastikstrips op for at forhindre det. Det virker faktisk udmærket.

Undervejs tilbage til Egense, kører vi omkring den lille landsby Smidie. Får fotograferet en rapsmark, der står i stor kontrast til den sorte uvejrshimmel. Fortsætter forbi Kongstedlund med den fine allé af seljerøn. Her åbner himlens sluser sig for alvor. Det tordner, lyner og hagler som vi sjældent har oplevet det. Vi holder stille, lidt i ly af træerne, mens haglene hamrer ned på bilen. Der bliver ikke noget af at fotografere her i dag.
Bagefter er vejkanter og jordbunker helt hvide af hagl, og der løber en flod af regnvand ned ad vejen.

Allerede to dage efter er vi tilbage i Smidie og Kongstedlund. Undervejs er vi heldige at se en trane fouragere på en mælkebøttemark. Nu er der solskin, drivende skyer og blå himmel. Rapsmarkerne står flotte og gule. Der er lærkesang og masser af svaler i luften over markerne. 
Vi går en tur rundt om byen. Følger Nordsøstien noget af vejen og ellers biveje og grusveje.
Det lykkes også at få fotograferet alléen med seljerøn ved Kongstedlund 🙂

På vej hjem gør vi holdt ved Rovfugletårnet. Spiser den medbragte frokost. Undervejs har vi set en rørhøg, en glente og en havørn. Oppe i tårnet spotter vi to traner langt ude i området.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *