Jatbula Trail

At vandre The Jatbula Trail

”Den smukkeste vandretur i Australien!” Siger turistguiden i højtaleren til sit hold af turister, da vi hopper af turbåden og vinker farvel. Det tager kun 10 min. at blive sejlet over Katherine River. Båden fortsætter op gennem Katherine Gorge.

Nu er det alvor. Vi er overladt til os selv. Turen er startet. Vi bærer hver på omkring 15 kg. Det er OK. Her varmt – over 30 grader, så vandflaskerne er fyldt op.

Efter en times tid kommer vi til det første vandhul – Northern Rockhole. Her har vi egentlig regnet med en svømmetur; men vandet ligger helt i skygge, og vi er jo knap kommet i gang med turen, så vi nøjes med at holde hvil – og fotografere lidt.
Allerede halv tolv står vi ved Biddlecombe Cascades. Vores første lejrplads. Vi finder hurtigt badetøjet frem og går ned til en skøn pool med et fantastisk vandfald. Hold da op! Pragtfuldt at få kølet kroppen ned igen. biddlecombeCascades1A
Vi bruger resten af dagen på at udforske området, og her er nok at se på. Små fine tuer med soldug står og lyser op i de våde områder. En flok Redtailed black cocatooes flyver larmende hen over os, og i Grevilla træerne har masser af Rainbow loorikees travlt med at mæske sig i de orange blomster. Og det går ikke stille af! Fugle – skal det vise sig – er der rigtig mange af på hele turen. Når vi sidder helt stille kommer de tæt på. Der er finker, honeyeatere og mange andre fine fremmedartede fugle. Vi får selskab af 6 unge mennesker på lejrpladsen senere på dagen. De går også turen.

De næste dage følger vi mønstret: Tidligt op, morgenmad med müesli og kaffe, pakke sammen og klar til at gå dagens etape ved halv otte tiden. Det er vigtigt at starte tidligt – inden det bliver for varmt, og inden fluerne vågner. Det gør de ved 9-tiden, så vi har et lille forspring. Fluerne elsker svedige danskere!

Ruten er godt opmærket med små metalskilte hvorpå der er malet blå pile. Skiltene hænger i træer og buske. Kun få gange går vi forkert og må tilbage for at finde ruten igen.

Hver dag er der nye og anderledes indtryk. dag3-termitter3Der er store vidder med gult græs, ofte så højt at vi forsvinder i det. Andre steder er græsset helt lavt. Der er regnskov, Pandanaskov og skov med hundredvis af små spidse termitboer. Røde eller grå alt efter jordbundsforhold. Våde områder med sump og siv, store imponerende klippeområder, og fantastiske udsigter ud over bjergene.
Vi oplever smukke solopgange og solnedgange og høj klar stjernehimmel hver eneste nat. biddlecombe-solnedgang2Der er 30 – 40 grader

om dagen og ned til 8 grader om natten. Der er vandfald eller dejlige pools ved alle overnatningsstederne.
Ved et af disse vandhuller med et dejligt vandfald bliver vi klistret til i tusindvis af små slimede igler! Men bortset fra den lille oplevelse, nyder vi de kølige svømmeture i fulde drag. Vi drikker vand som aldrig før for ikke at dehydrere. Ingen sag at drikke de 2 liter vi bærer rundt på. Flasken fyldes op, når der er mulighed for det. Vandet i vandløbene her er rent og smager dejligt.

Undervejs til det imponerende vandfald 17 Mile falls 17Milefallspasserer vi en klippeformation, der hedder ”The Amphitheatre”. Man kan ikke se den fra ruten. Vi følger skiltene og kravler ned i en dyb kløft ad nogle stålstiger for at ende foran den hesteskoformede høje, stejle klippevæg. Her finder vi fine klippemalerier, lavet af aboriginerfolket Jawoyn engang for tusinder af år siden.

dag3-amfie-malerier1

Det er faktisk en regnskovslomme, hvor vegetationen pludselig forandres til meget frodig. Her har Jawoyn folket kunnet finde ly i regntiden under klippeafsatser. Ud over de spændende malerier, er her rigtig mange af en fin brun sommerfugl med hvide tegninger: Crow butterfly. De sidder som guirlander på slyngplanterne, og svirrer rundt overalt.

Vores sidste lejrplads hedder Sandy Camp Pool. Her er vi ved halv tre tiden om eftermiddagen. Undervejs i dag har vi slappet af og taget en svømmetur i Channels Waterhole og spist lidt tørrede mangoer.

Sandy Camp Pool er som navnet siger en stor sandgrund lige ned til vandet med masser af Pandanus Palmer og Maleluka = Paperbark, et eucalyptus træ. Så her er let at finde skygge. Vi nyder en svag vind som både hjælper på varmen og er med til at holde fluerne lidt på afstand. Vandet er fuldstændig krystalklart. waterlilli-1I vandet er der nogle steder store grupper af de fineste lilla og hvide Waterlilies. Teltet slår vi op i sandet. Vi sidder på en væltet træstamme og spiser aftensmad mens det bliver helt mørkt omkring os. Solens rødmen i horisonten og træernes silhuetter der spejler sig i vandet slutter dagen – og turen – på smukkeste vis. Den sidste dag går vi ned til Edith Falls, og møder pludselig masser af mennesker. Et populært udflugts- og badeområde.

Fakta om forberedelser
– Booke teltovernatninger. (3.30$ pr. person pr. nat). Vigtigt – der er kun plads til 10 personer. Så det kan være optaget i den periode man ønsker at gå.
– Booke færgetransport over Katherine River (hvis man ikke vil gå udenom = ca. 6-8 km. ekstra)
– Booke transport fra Edith Falls til dit begyndelsessted – Nitmiluk Informations Center
– Aftale langtidsparkering til bilen. Der findes en langtidsparkeringsplads tæt ved helikopterpladsen.
– Betale depositum 50$
– Man får et bevis med sig på at turen er booket. Det skal man vise ved Edith Falls for at få sine penge tilbage.
– Noget kan gøres hjemmefra , – og noget er man nødt til at gøre Informationscentret eller i Katherine.

Fakta om ruten
The Jatbula Trail er ca. 66 km. i Nitmiluk Nationalpark.
– Dagsetaperne er fra ca 8 – 16 km. De længste kan klares på omkring 6 timer.
– Du skal selv have alt med. Telt, mad osv.
– Der er checkpoints på ruten, hvor man skriver sig ind i en bog, så en eventuel eftersøgning kan lokalisere din rute.
– Ruten er som regel lukket mellem oktober og maj.
– Området er ejet og bliver vedligeholdt af det aboriginske folk Jawoyn.
-Du kan overnatte på campingpladsen ved Nitmiluk Informationscenter. Ved slutpunktet kan du overnatte på campingpladsen ved Edith Falls.

Nitmiluk Informationscenter er i øvrigt et besøg værd. Her er en fin café og en spændende, informativ udstilling om Katherine Gorge og Nitmiluk nationalpark. Her er desuden masser af mindre vandreruter, og ture man kan gå, hvis man ikke vil kaste sig ud i en længere vandretur.

Katherine Gorge er virkelig imponerende. Her kan man vælge mellem at leje kano, komme med turistbåd op ad floden eller tage en helikoptertur ind over nationalparken.