Sydney

Lidt løst og fast om Sydney og omegn

Allerførste gang vi oplevede Australien var i 1996 til Van og Tommys bryllup i februar. Det var en stor oplevelse at komme til landet og være en del af en helt ny familie dernede på den anden side af jorden. Brylluppet blev holdt i den smukke Botanical Garden i Wollongong. Det var meget højtideligt og meget bevægende.

Nu har vi været i Australien/Sydney 6 gange, så her er lidt om vores oplevelser i byen og nærområdet.

Har fejret jul og nytår to gange dernede. Første gang var mest speciel, fordi det er så helt anderledes at være i et varmt land i denne højtid. Meget specielt at være ved stranden og få en dukkert den 24. december klokken seks om aftenen!

Der er det flotteste julepynt i Sydney, i de store centre er der gigantisk flotte juletræer og juledekorationer. Et af de smukkeste var et år i Queen Victoria Building, hvor juletræet gik fra gulv til loft gennem alle etagerne i alt 24 meter. Der var 60.000 lys og træet var pyntet med hele 144.000 Swarovski krystaller. Det havde taget 72 personer 40 timer at stille træet op og pynte det. Det er da imponerende!

Familien fejrer i dag en todelt jul. Første gang var det efter almindelig australsk/engelsk tradition med julegaver julemorgen den 25.; men efter børnene er kommet til, bliver der holdt dansk jul den 24. med danske gaver og dansk julefrokost, og australsk jul den 25. med resten af gaverne og stor julemiddag om aftenen. Fin måde at lave fælles traditioner på.

2. juledag er det Boxing Day, og en dag, hvor rigtig mange australiere tager til stranden med picnickurvene. Den dag er der virkelig trængsel på strandene!

Et år er vi ved Manley strand den 2. januar, vejret et helt forrygende flot og varmt. Vi har ALDRIG set så mange mennesker ved en strand!

Også i 2011 fejrede vi jul og nytår i Sydney. En af juledagene fulgte vi den store Sydney-Hobarth sejlads fra et udsigtspunkt ude ved Manley. Og nytårsaften så vi flot fyrværkeri ved Manley. Alle kender selvfølgelig det helt fantastiske fyrværkeri over Harbour Bridge, som sendes i TV hvert år nytårsaften. Det er svært at få plads inde i byen ved det fyrvækeri, og endnu sværere at komme derfra igen. Mange hundrede tusinde mennesker samles derinde til det store show. Der er også fyrværkeri ved broen kl. 21. Ude ved Manley er der ligeledes fyrværkeri kl. 21 og kl. 24. Her foregår det store show fra en båd ude på vandet, og er meget flot. Samtidig kan man se ind mod Sydney, hvor det ene flotte fyrværkeri afløser det andet.

I Australien er det forbudt at skyde nytårsfyrværkeri af, så derfor er der kun disse store organiserede shows.

Sydney
Sydney har alt, hvad man kan ønske sig af forretninger. Pitt Street og Market Street med Market Place, er gågader. Og det er rigtig hyggeligt at slentre på det flotte brede strøg.

Queen Victoria Building / QVB (ligger mellem York Street og George Street) er et butikkompleks, der strækker sig over en hel karrè. Den blev bygget helt tilbage i 1890 som byens førende hovedstrøg for tjekkede butikker. Mosaik vinduer, byzantinske buer og gipsornamenter har ifølge Pierre Cardin gjort QVB til ”det smukkeste butikskompleks i verden”. Om det stadigvæk holder stik skal vi lade være usagt, men flot og imponerende er det i alt fald. I kælderetagen er der for eksempel et fantastisk udvalg af isenkram, som Karen bare er nødt til at kigge på, hver gang vi er i Sydney 🙂

I dag er der rigtig mange flere store butikskomplekser, så der er rigelige muligheder for at ose i Sydneys gader. Et af de meget store er Sydney Central Plaza, hvor man f.eks. finder Myer på en hel etage. I nederste etage, som man går direkte ned i fra gaden ad en stor trappe, er der cafeer, take away og spisesteder. Ved frokosttid er der bare myldrende fuldt. Vi har aldrig set noget lignende. Stort set alle der arbejder inde i byen spiser frokost et eller andet sted ude i byen, og dette her sted er meget attraktivt. Der er også alt muligt her. Mad fra alle nationaliteter og af alle mulige slags.
Så er der også Centrepoint Shopping Center, Pitt Street Mall og The Strand Arcade, et af de helt gamle bygningsværker fra 1892. Det store varehus David Jones er som Salling eller Magasin i Danmark, bare større 🙂
Endelig er der nogle herlige store boglader her, bl.a. Dymocks.

Det er frygtelig dyrt at parkere inde i byen, så undgå det hvis du kan! Vi parkerede engang under (QVB)– fordi det var absolut eneste mulighed – og betalte 62$ (= godt 300 kr!) for de timer vi holdt der.

Operahuset
Jørn Utzons Operahus har selvfølgelig været en af de første store attraktioner vi har set. Vi har været omkring denne fantastiske bygning hver gang vi har været i Sydney, og er lige imponeret hver gang.

Det første år var vi på en meget spændende rundvisning i huset, og i operaen om aftenen, hvor vi så Cavalleria Rusticana.
Et par år senere, oplevede vi koncerthuset med en Beatles koncert. Koncerten hed: All you need is Beatles, og blev dirigeret af selveste George Martin. Så vidt vi husker, var det også en hyldest til George Martin, der var musikproducer for The Beatles, og har produceret stort set alle deres plader. Han har også lavet musik til flere af deres film, f.eks. A Hard Days Night og Yellow Submarine.
Det var George Martin, der i 1962 troede på The Beatles, som dengang var blevet afvist af de fleste andre pladeselskaber. George Martin benævnes ofte som ”den 5. Beatle”, han var personlig til stede på scenen med underholdning, snak og musik.
En helt forrygende god koncert. På et tidspunkt klappede og sang hele salen med på Hey Jude, og til slut stod alle op og stampede i gulvet, råbte og klappede.

Vi har flere gange spist en lækker middag på en af de hyggelige restauranter nede ved havnen med udsigt over til Operahuset. Eksempelvis på restaurant Quai, hvorfra der er udsigt til Operahuset til den ene side, og til Harbour Bridge til den anden side. Og man ser ud på havnen, hvor der hele tiden sejler færger og forskellige skibe.

Harbour Bridge
Det er den store bro der knytter nord- og syd-Sydney sammen, og som også er et af Sydneys symboler. Vi kører over den hver gang vi skal frem og tilbage til byen. Det er den største buebro i verden, og den blev bygget helt tilbage i 30’erne. I de senere år kan man komme på en guided ”Bridge climb” hvor man går helt oppe på buen på toppen af broen og selvfølgelig har et fantastisk view ud over byen. Vi har den tur til gode endnu. Et af brotårnene indeholder museum.

Circular Quay
Er indfaldsporten til Sydney Harbour. Her er der altid et vældigt liv, færger, katamaraner, vandtaxaer og turbåde i alle afskygninger farter omkring og fragter passagerer overalt i det store havneområde Port Jackson.
De karakteristiske grønne færger sejler hele tiden mellem for eksempel Circular Quay og Manley, som er tæt hvor Tommy og Van bor, så det er et hyggeligt alternativt at komme frem og tilbage på den måde.
På havneområdet foregår der altid så meget, både ved færgerne og hele vejen hen til Operahuset Der er selvfølgelig masser af spisesteder, små og store, men også boder og underholdning. Der er altid et par aboriginere der spiller på didjeridoo. Et rigtig hyggeligt sted, hvor man kan købe alskens mad og drikke, eller bare sidde i det grønne område på en bænk og spise en madpakke.

The Rocks
En af de første dage vi var i Sydney, fik vi en øl på Sydneys ældste pub Lord Nelson, og derefter oplevede vi for første gang fænomenet BYO (buy your own) – som betyder, at man på en restaurant selv kan tage en flaske vin med til maden. Et godt princip 🙂

The Rocks ligger tæt ved Circular Quay. Det er Sydneys historiske bydel, og er opkaldt efter de sandstensklipper, som de første straffefanger huggede ud i mursten til offentlige bygninger.
Her er bl. a. en lang række små toetagers huse, hvor der i dag er dyre forretninger med mærkevarer eller souveniers, pubber o.l.
Det er et meget charmerende sted at gå tur. I 70’erne var det lige ved at blive jævnet med jorden, men blev heldigvis reddet bl.a. af modstand fra de lokale beboere.

Botanical Garden
Går man langs havnen og de store nye blokke fra Operahuset kommer man lige hen til Botanical Garden. En flot have med træer og planter. Bl.a. nogle kæmpestore Moreton Bay figentræer. Engang vi gik der, var en masse ibis i gang med at bygge reder og lavede derfor en masse larm. En del Flying Foxes hænger i træerne i et område. Bænkene i parken har alle sammen et messingskilt på, der fortæller hvem der har doneret dem. Der er så mange smukke blomster – bl.a. den helt specielle kangaroo-paw, som vi også har set ude i the outback, og selvfølgelig mange buske og planter. En fin tur rundt i haven. I øvrigt også en yndet rute for motionsløbere. Bag de kunstigt anlagte søer og eksotiske bregneblade ligger en god cafè-restaurant, hvor man ser ud mod den lille ø Fort Denison.

Centrepoint Tower
Vi var så heldige, at blive inviteret til middag i restauranten i Centrepoint Tower. Tog elevatoren de godt 300 m. op til restauranten (tager kun få sekunder). Det var en stor oplevelse at sidde her og spise. Hele restauranten drejede stille og roligt rundt, så man kunne se ud over Sydney til alle verdenshjørner. Efterhånden som det blev mørkt, blev byen badet i lys.

Vi har kørt med Sydneys Monorail, en togbane fra 1988, der gik oppe over gaderne ind mellem højhuse og forretninger i et loop fra Darling Harbour via Chinatown til Sydneys centrale shoppingområder.
Den kører ikke mere, stoppede i juni 2013.

Paddys marked
Her kan man bare købe ALT. Det er en kæmpe markedshal, der ligger i kælderetagen af et stort hus. Der er blandt andet en masse frugt og grønt. Vi købte en kæmpestor mango til 5$. I Chinatown var vi for første gang på Sushi restaurant. Det var sjovt – der kørte en lille tog rundt, som man skulle tage maden fra. Vi kunne begge rigtig godt lide det, og har siden af og til spist sushi, som jo nu er helt almindelig i Danmark.
Vi har vist været i Paddys marked hver gang vi er i Sydney.

Hyde Park
En flot park lige midt i byen, hvor der vist nok altid er udstillinger af en eller anden slags. Da vi gik her, var der udstilling af fotografier.

Chinese Garden
Den kinesiske have er meget smuk, og bestemt et besøg eller flere værd. Vi har været der et par gange. Den er med sine 10.000 m2 den største kinesiske have uden for Kina. Der er små bjerge, søer, vandfald og pavilloner. Et fredeligt og dejligt sted at slentre rundt.

Chinatown
Som I mange andre storbyer er der en Chinatown i Sydney. Man bliver mødt af en kinesisk port og to løver, der markerer indgangen til hovedstrøget. Her er der bestemt masser at kigge på. Små hyggelige forretninger og alle mulige slags spisesteder. Vi har været herinde på et par af de finere spisesteder flere gange, når Tommys svigerforældre har inviteret os ud. Det er en stor oplevelse hver gang, og det er det mest fantastiske mad med en masse spændende retter man bliver præsenteret for. Her lærte vi også at spise Yum Cha :-). Og så er der altid dejlig jasminte til maden.

Fishmarked – et kæmpeområde hvor man kan købe alle mulige slags fisk og skaldyr.
Her er selvfølgelig også restauranter, hvor man kan få serveret dejlige fiskeretter. Og fish and chips 🙂

Taronga Zoo – har vi efterhånden besøgt nogle gange. En rigtig fin, stor og hyggelig zoologisk have. Fra et udsigtspunkt – der hvor girafferne går – kan man se ind over Sydney. I haven kan man se alle de specielle dyr der findes i Australien. Alle de forskellige pungdyr, f. eks. kænguruer og wallabies, platypus, etchidna (et lille pindsvin) m.v. Og så selvfølgelig alle de andre dyr. Træerne og faunaen her er også vældig interessant.
Gode muligheder for at spise, og fine græsområder, hvor man kan slå sig ned med sin egen picnickurv.

Darling Harbour
Her ligger bl.a. Sydney Aquarium, samt en masse fine restauranter og specielle forretninger. Og så er der nogle virkelig flotte skibe der ligger her i havnen. Det er et dyrt sted at have bådplads, og det kan man godt se af standarden på bådene.
Her bliver der også afholdt store festivalsmarkeder, bl.a. omkring Påske.

Sydney Aquarium har massevis af store, små, spændende, sjove og farlige fisk. En helt sektion fra Great Barrier Reef, fisk der lever i mangrove områder, krokodiller, skildpadder og meget mere.
Der er to tunneller man går igennem, så vi føler man går på bunden af havet. Det betyder at de store hajer og rokker svømmer lige hen over hovederne af os. Så er der et undervandsakvarium, hvor man kan se havpattedyr, f.eks. flere forskellig slags sæler, og så en masse helt almindelige akvarier. Spændende sted.

Bondai Beach
Nok den mest kendte strand i Sydney. Vi har været her et par gange, en strand man næsten skal se og opleve. Vi kommer dog mest i Manley ved stranden her.
En af de gange vi var ved Bondai, dumpede vi lige ind i et City2beach-løb, hvor der var omkring 70.000 mennesker tilmeldt, så det var en smule kaotisk.
Der er en fin gåtur langs klipperne, vi har set hvaler herfra. Der er også aboriginalkunst på klipperne. Nok de letteste steder at se disse malerier.

Manley Beach
Det er “vores” strand. Her kører vi altid ud sammen med Tommy, Van og børnene eller tager herud alene. Der er kun 10 min. kørsel fra deres hjem i North Balgowlah. Bussen går lige herud, og den grønne færge inde fra Circular Quay tager kun 30 min.
Det er en dejlig strand og en flot strand. Her er altid livligt. Om morgenen er det et yndet sted for motionsløbere og hele dagen er der selvfølgelig surfere. Som ved Bondai er her mange livreddere, og man må tage sig i agt for de stærke strømme i havet. Der bliver altid stillet to flag op, som markerer, hvor det er tilladt/tilrådeligt at bade.
Vi har været her på alle tider af dagen. Om morgenen har vi fået dejlig morgenmad på en af de restauranter, der ligger ud til vandet, og middag om aftenen flere steder. Der er flere gode restauranter tæt ved stranden. Vi har også haft mad og vin med og har siddet i sandet og spist, eller købt en omgang fish & chips. Rigtig hyggeligt når mørket sænker sig.
Der er kort afstand op til Manley by med en bred gågade, hvor der er alle mulige forretninger og igen selvfølgelig gode spisesteder og take away.

Det er også i Manley vi er heldige at se starten på Sydney-Hobarth Yacht Race, som starter 2. juledag (Boxing Day) og slutter i Hobarth på Tasmanien. Det er 1170 km’s sejlads, og den p.t. hurtigste båd, som var i 2012, klarede turen på 1 dag, 18 timer, 23 min. og 12 sekunder 🙂

Spit Bridge
Forbinder Mosman og Seaforth og de nordlige forstæder. Broen går over det der kaldes for Middle Harbour. Her er der gode fiskepladser fra land. Der er mulighed for at leje kajakker eller andre småbåde. Grønne områder, hvor man kan lave sin egen picnic, og herfra kan man starte vandreruten Manley Scenic Walkway, der ender ved standene i Manley.

Tur på floden Parramatta
Den første gang vi var i Sydney tog vi en bådtur på Parramatta. En rigtig smuk tur, hvor man kan sejle fra Circular Quay til Parramatta. Der er flere stationer undervejs, hvor man kan stå af og evt. bare vente på båden igen, eller tage en bus tilbage til byen.

Den Olympiske By
Vi var i Sydney mens Den Olympiske By var ved at blive bygget. Svømmehallen var en af de bygninger, der var færdige, så den så vi indvendig. Flot! Vi så atletikstadiet og vi passerede selve det store OL-stadium, hvor åbningsceremonien skulle være, og selv om det stadigvæk var under konstruktion kunne man godt få en fornemmelse af det. Der var plads til 110.000.

Året efter Olympiaden, var vi så i Sydney igen. Nu boede Tommy og Van i gåafstand til Den Olympiske By. Området hedder Homebush Bay, og her er også en lille naturperle der hedder Bicentennial Park med et rigt fugleliv. Der er fugletårn og stisystem.

Vi hoppede på en guidet rundtur i Stadium Australia, hvor vi fik en masse informationer i tilgift. Vi så alle mulige rum for officials – presse – og suiter til de fine. Omklædingsrum og hvordan man kom ud og ind af hallen. De sæder vi sad på kostede 1400$ under OL 🙂 Efter Stadium Australia var vi på rundtur i Super Dome. Her havde Baskeball været den dominerende disciplin, og var det faktisk stadigvæk. Dørene til omklædningsrummene her var meget højere end normale døre, og bruserne hang mere end 2 meter oppe, ja, alt var bare tilpasset de meget høje spillere. Som at gå et sted, hvor der boede kæmper 🙂
Vi så medaljepodierne, og blev selvfølgelig fotograferet på guld-podiet!

Og så var vi til Rugby kamp en aften. Det foregik ude på Det Olympiske Stadion. En VM semifinalekamp mellem Frankrig og Skotland, så det var stort lagt op med øl/madtelte og underholdning før kampen.
Første og eneste gang vi har været til Rugby – men hold da op en oplevelse. Der var mange skottiske supportere med kilte, flag og alt mulig andet. De franske supportere var en smule mere afdæmpede, og der var færre af dem, men ikke desto mindre var der begejstring, for kampen endte med at Frankrig vandt med 51 over Skotlands 9 point. Der var næsten 80.000 på publikumsrækkerne, så stemningen var helt fantastisk.

Royal National Park
Et stort naturområde på godt 150 km2 ca. 30 km. syd for Sydney. Der går tog ned til Cronulla og herfra færge over til byen Bundeena  og selve nationalparken. Her er der mange muligheder for vandreture. Vi tog en del af den populære kystrute. En rigtig fint naturområde, med flere spændende fugle, wallabies og en enkelt pelikan. Havet brusede flot og voldsomt ind mod kysten her. Vi sad på nogle smukke sandstensklipper og spiste frokost. Vores tur sluttede ved en flot strand, hvor det dog ikke var tilrådeligt at bade. Her var hajer og temmelig stærk strøm.

Området har flere gange været hærget af skovbrande, senest i 2001. Et år kørte vi sydpå gennem området, og kunne se de enorme sortsvedne områder.
Vi var kun på en dagstur i nationalparken, så det var en meget lille del vi fik set. Dog nok til at vi gerne vil udforske flere områder ved en senere lejlighed.

South Head og North Head er to halvøer der danner indsejlingen til Sydney Harbour.
Ved begge er der gode gåture, en forrygende udsigt ud over vandet og ind mod Sydney samt mulighed for at spotte hvaler.

Blue Mountains
Blue Mountain Nationalpark dækker et areal på hele 247.000 ha.
Her har vi været næsten hver gang vi har besøgt Australien. Det er så stort et område med så mange muligheder både for små vandreture, flotte lookouts og længere ture, at man aldrig bliver færdig. Rigtig mange steder er der imponerende vandfald og spændende kløfter.

Selvfølgelig skal man se klippeformationen Three Sisters. Den ligger tæt ved byen Laura, en klassisk lille by i Blue Mountains. Den største by i disse bjerge er Katoomba. Den ligger så højt, at her ofte er frost i vinterperioden. Her er også Scenic Railway, som siges at være verdens stejleste jernbane, som kører ned ad en næsten lodret bjergvæk til en skovklædt kløft, og en svævebane hen over de dybe kløfter. En flot og imponerende tur.

Ikke så langt herfra er Jenolan Caves, som er en række underjordiske kalkstenshuler med stalakitter og stalagmitter. Nok de flotteste drypstenshuler vi nogensinde har set.

Vi har set vandfaldene Wentworth Falls, stået ved Princess Rock Lookout, Walls Lookout, Evans Lookout. Og gået ture flere steder.
En sjov og helt utrolig oplevelse havde vi den allerførste gang vi gik på en rute her I Blue Mountains, hvor vi pludselig mødte bekendte hjemme fra Godthåb i Nordjylland 🙂

I Blue Mountains holdt vi Eriks 60 års fødselsdag. På det tidspunkt boede Anders og Merete også dernede. De var i Australien i ca. 1 år., havde arbejde og rejste rundt, så vi var alle samlede.
Vi kørte fra Sydney og nord om Blue Mountains. Her er der mange æbleplantager, og mulighed for at købe dejlig juice, friske æbler og æblekager.
Nær byen Blackheath, havde vi lejet et hus, der hed Allview Estate. Det lå på en skråning med den mest forrygende udsigt ud over Mount Hay og Grose Valley midt inde i Blue Mountains. Med en skøn have foran, så det var bare et perfekt sted at holde fødselsdag.
Tidligt om morgenen sad der 3 store grå kænguruer ude i haven. Den ene havde endda en unge, der tittede frem fra pungen. Vi så flotte solnedgange, der farvede klipperne røde.
Fra et lookout der hedder Pulpit Rock Lookout, kunne vi sjovt nok se hen til “vores” hus Allview Estate.

Ku-Ring-Gai  Chase National Park
En meget stor og omfattende nationalpark nord for Sydney. Eneste vandretur vi har gjort her er en 10 km. tur der hedder Bobbin Head Track. Turen tog ca. 3 timer. Spændende område.

Hunter Valley
Et virkelig interessant vinområde kun et par timers kørsel fra Sydney. Det dækker et stort område, med så mange vingårde, at der vil være nok af nye oplevelser mange år fremover.
Informationscentret for hele vinområdet ligger i byen Chessnock

Vi har gennem årene besøgt rigtig mange vingårde her, store og små. Bl.a. Rodbury, Mount View Estate, Allendale, Lindemann og McGuigan. Også Little, som er en hyggelig lille vingård. Her var det en ældre dame der serverede vinsmagning. Og vi smagte hele sortimentet!! Det endte med at vi købte to forskellige hvide, en Gewurztraminer og en Reserve Chardonnay, samt en rødvin: Cabernet Shiraz Merlot, der kunne ligge endnu nogle år. De havde også en helt billig vin til 5$ som vi købte to af. Faktisk endte det med, at vi fik dem med i købet :-). Vingårdene Tempus Two og Bimbadgen Estate skal også nævnes.

Der er rigtig gode portvine og dessertvine at finde på flere af vingårdene. F. eks på Verona Vineyard. De har en meget kraftig og smagfuld portvin. Der var gode tilbud på et restlager af denne gode portvin, da vi var her, så det kunne vi ikke stå for – vi købte en Tawney Port i en fin karaffel, og det fortrød vi ikke! Også vingården Pepper Tree laver en skøn portvin, som ovenikøbet er i en sjov karaffel, der er rund i bunden, og ikke kan vælte; men bare vipper op igen 🙂

Prokolbin er et godt sted at spise frokost. Ofte kan man spise på nogle af de store vingårde, f.eks. på McGuigan eller f.eks. ”The Smelly Cheese Shop hvor der også er et forrygende stort sortiment af spændende oste. Ikke så langt derfra er der et område med flere små hyggelige forretninger, bl. a. en med smykkesten.
Man kan også være heldig at ramme en weekend, hvor der er marked og levende musik.

Og så er der de mousserende vine. Petersons Champagne Vinery har ikke andet, så der købte vi en champagne til nytårsaften. Det blev en dejlig Pink Blush. Her var også en lækker chokoladeforretning!

Det sidste vi vil fremhæve er Hunter Olive Center. Er du til oliven, olier og alt hvad dertil hører, så er det et slaraffenland. Der står små smagsprøver af rigtig mange produkter, med små stykker toastbrød man kan dyppe i olierne. Deres oliven er helt fantastisk og der er bare mange forskellig slags.

Og så kan man selvfølgelig også overnatte heroppe og komme på guided tur rundt i området. 

Manley Scenic Walkway
En rigtig god travetur på ca. 10 km. i en fantastisk natur.
Vi går ned til Fisher Bay og starter turen. Kan også starte ved Spit Bridge. Vi så en lille slange og en del fugle bl.a. en Welcome swallow som satte sig på gelænderet mens vi spiste frokost. Ruten var let at gå, gik meget op og ned – mange steder var stien lavet af trapper hugget ind i klipperne. Flot udsigt ud over vandet undervejs og ind over Manley da vi kom så langt. Der er flere gode fiskemuligheder undervejs.

Omkring North Balgowlah
Gargial National Park og Bantry Bay. Stort og uberørt naturområde. Der er en god afmærket rute ned til bunden af fjorden, som er en arm af Sydney Harbour. Vi sad lidt og spiste vores frokost og kiggede os omkring. Her var to coocaburra, som sad og kiggede på os. Gav os lidt gratis underholdning ind imellem.
På vej op ad stien igen, så vi den største slange vi endnu har set så tæt på. Den lå rullet sammen lige på stien med rejst hoved. Den forsvandt nu hurtigt, blev nok lige så forskrækket som vi gjorde.

Manley Dam Reserve er også et rigtig fint sted at gå tur, og det ligger meget tæt ved, hvor Tommy og Van bor. Der er en opdæmmet sø, hvor man kan være heldig at se skildpadder. Og så er der et stort skovområde uden om det hele med et stisystem, som også bruges af mountainbikere.

Nord for Sydney er Palm Beach og Barrenjoyey Lighthouse. Selve fyrtårnet er helt fra 1881. Her er en forrygende udsigt ud over den smalle landtange, der er dannet ved Broken Bay.

Wollongong
Er en stor by knap 100 km syd for Sydney. Faktisk den tredie største i New South Wales. Vi har ofte været i Wollongong, for her har Vans forældre boet i over 30 år. Nu er de flyttet ind mod Sydney.
Der er også her en flot strand, en dejlig havn og gode restauranter.

Jervis Bay National Park
Tommy og Van tog os engang med på en tur ned til Novra og Jervis Bay, som ligger et godt stykke syd for Sydney.
Jervis Bay er bl.a. berømt for sine flotte hvide sandstrande. Her camperede vi i nationalparken. Stranden var få hundrede meter fra vores telte. Så der blev badet i det azurblå hav med store bølger. Vi så flere små rokker helt inde ved strandkanten.
På vej tilbage til teltet var der et vrimmel af papegøjer, Crimson Rosella og Rainbow Lorikeet. Vi fik lidt frø af en dame, og snart havde vi papegøjer på hænder, arme, hoved skuldre ja overalt, hvor der var plads 🙂 Der var også nogle store grå kæguruer. Om aftenen havde vi besøg af en lille possum, som meget gerne ville have kiks.

Vi fik set os godt omkring i det smukke område. Vi kørte ud til Brooks Lookout, og var ved en ny strand, hvor vi badede. Der var en masse flotte muslinger rundt omkring ved klipperne her.
Om morgenen den sidste dag havde vi en sjov oplevelse med kænguruerne, som der var en del af på pladsen. En af dem havde i øvrigt lagt sig til at hvile lige ved siden af teltet. Bilens bagagerum stod åbent, og pludselig kom der en kænguru hen og snuppede en pose brød vi havde til at ligge der. Jeg forsøgte at rykke den fra kænguruen, men den var ret stærk, og da jeg helst ville undgå at blive sparket af den, så slap jeg (heldigvis! – det løb vist af med mig) posen og lod kænguruen få brødet. Inden længe var vi invaderet af kænguruer, papegøjer, ravne, magpie, red wattlebird, forskellige slags duer, ænder og cookaburraer. Det var bare utroligt!

Tommys svigerfar Richard kørte os engang ned til Kiama hvor vi så The Blowhole, som gav os et flot sprøjt! og dernæst var vi inde i det store Buddhistiske tempel Nan Tien, som siges at være det næststørste tempelområde i verden, næst efter Mekka. Alt sammen meget imponerende. Man følte sig hensat til en helt anden verden.

I et par år havde Tommy og Van en delpart i en dejlig sejlbåd. Vi var med ude at sejle et par gange et år. Båden lå i lystbådshavnen ved Bayview Marina, et stykke nord for Sydney omkring Broken Bay (og Palm Beach, som også er nævnt her i artiklen), nærmere betegnet i farvandet Pittwater. Her sejlede vi ud til The Bassin, American Bay og Refuge Bay.