På opdagelse i Nationalpark Thy

Teltet bliver pakket sammen – denne gang “luksusteltet” med plads til bord og stole indendørs, til forskel fra vores små fjeldtelte. Plads er booket i Nationalpark Thy på Nystrup Camping i Klitmøller.
Vi får en ilddåb, eller rettere sagt en vanddåb ved ankomsten med skybrud, torden og lyn samt heftig regn. Det er heldigvis kun udenfor, at det sejler med vand – alt er tørt inde i teltet.

Ingen vandreture den dag – ud over en lille aftentur ned til Vesterhavet. Eneste oplevelse er det nye Nationalparkcenter Thy i Nørre Vorupør. Centret er vist ikke officielt indviet endnu, men en udstillingshal er åben og man kan købe kort og bøger samt få lidt brochurer. Der er en flot udstilling med en stor interaktiv landskabsmodel over hele nationalparken med stier, byer, fortællinger m.v.
Aftensmaden bliver lavet og spist inde i teltet. Heldigvis klarer det lidt op om aftenen. Regn, bulder og lyn fortsætter dog hele natten med.

Dagen efter må vi ud og opleve noget, og vi har fin solskin og ophold indtil om eftermiddagen. Turen går til Lodbjerg Fyr. På turen derned oplever vi endelig det meget specielle og storslåede landskab med klitheder og plantager.
Lodbjerg Fyr på 35 meter troner op over landskabet. Fyret har sendt lys ud over Nordsøen siden 1884, og lyser stadig med to hvide blink hver 20. minut. Udsigten fra fyret er helt forrygende, selv om det er diset i horisonten. Vi spiser frokost i området omkring fyret.

Vi går det meste af Sorte Næse Ruten, 6,2 km. , går dog samme vej tilbage. Ruten går hen over Lodbjerg Sande og ned langs den særprægede kystklint “sorte næse”. Klinten er op til 10 m. høj og består af moræneler som er overlejret af flyvesand. Man kan være heldig at finde fossiler her, og jeg fandt en stump af et forstenet søpindsvin 🙂 Efter frokosten går vi Bavnehøjruten på 3,6 km.

Da vi når tilbage til Klitmøller, står det ned med regn igen….. Efter aftensmaden klarer det dog op, og vi får en rigtig fin tur på Trojborgruten 2,9 km, som starter og slutter lige ved campingpladsen. En spændende og afvekslende rute med masser af modne mosebøller og klokkelyng, der lyser op på klitheden. En tur til havet med en fin solnedgang runder dagen af på bedste vis.

Næste oplevelse er Isbjerget, der er Hanstholm Vildtreservats højeste punkt, en kæmpehøj 56 m. over havet. Den 2,6 km. lange rute mod toppen følger en gammel hulvej og snor sig stejlt op ad den gamle kystskrænt fra stenalderen. Vi må have regntøjet på og en poncho uden om rygsækken, det regner temmelig meget undervejs op til toppen. Flot udsigt herfra ud over Hanstholm Vildtreservat og ned over Nors Sø.
Ved Vandet sø går vi først Årbjerg ruten, som viser sig at holde sig inde i Vilsbøl Plantage, så det kunne have været sjovere. Ruten er kun på godt 2 km. , så vi snupper lige Hulvejruten på ca. 1 km. bagefter i samme plantage.
Om aftenen igen en fin solnedgang ud over Vesterhavet.

Dagen efter går vi fra campingpladsen langs kysten ind til Klitmøller by, der ligger lige midt i strækningen Cold Hawaii. Det er en helt speciel by, hvor hovedvægten helt sikkert ligger på surfing, lige fra paddleboard, longboard til vindsurfing og kitesurfing. Rigtig spændende og et mylder af liv på trods af at det regner pænt meget ind imellem.
Cold Hawaii – er surfernes betegnelse for kyststrækningen i Thy mellem Agger og Hanstholm, hvor der er intet mindre end 31 gode surfspots. Cold Hawaii har fået sit navn, fordi området har nogle helt særlige vindforhold, der minder om dem, man kan finde på Hawaii.

Ellers noget af en regnvejrsdag igen, så der bliver læst bøger og løst krydsord samt opladet iPads og mobil i fællesrummet.

De næste to dage er vejret rigtig fint – tørvejr og en del sol 🙂
Vi kører op til den nordlige del af Hanstholm Vildtreservat, til Tved Klitplantage, hvor vi finder Sårup og Savbjerg Ruten på 5 km. Ved rutens sydligste punkt er der et udsigtstårn med udsigt ud over vildtreservatet. Her ser vi endelig krondyr. De går langt ude i klitterne, der er et par mindre flokke, så det er godt vi har kikkerten med, ellers havde vi aldrig fået øje på dem. Vi møder et lokalt ægtepar, der er ude for at plukke kantareller. De har to bøtter med lækre svampe. Vi så også kantareller flere steder på vores ture, de pibler frem her efter regnen.

Næste stop er Tved Kirke. Kirken fortæller historien om landskabets forandringer og konsekvenser for dem, der boede her. Store dele af Tved sogn blev ødelagt af sandflugt og med tiden måtte gårde og huse rundt om kirken give op og flytte længere mod øst. Kirken blev stående og man gjorde en stor indsats for at holde kirkegården fri for sand. Efterhånden som Tved klitplantage voksede til, forandredes landskabet til det vi ser i dag. Kirken er fra 1100-tallet og der er fine kalkmalerier fra 1100-1500 inde i kirken, som er åben for offentligheden.

Vi spiser frokost ved kirken og går Langesande ruten på 6 km. En sande er det samme som en vandreklit. Langesande ruten starter fredeligt i frodig løvskov, men inde ved et vådområde er stien helt oversvømmet, så det kræver lige lidt snilde at komme videre. Ved Langesande kommer man højt op og har igen en flot udsigt over klitten til en lille sø.
Vi snakker lidt med et par lokale ryttere. Manden bor ved Nors Sø og han kunne fortælle, at der på de sidste 4-5 dag er kommet 80 mm regn.
Om aftenen fråser vi i Fish & Chips fra Hanstholm Fisk. Det var rigtig fin fisk, men meget friture….

Vores sidste dag i Nationalparken bliver udnyttet optimalt. Vi kører ned til Bøgsted Rende i Tvorup Klitplantage. Her går vi ruten Bøgsted Rende, der en stor del af vejen følger bækken/renden omgivet af høje klitter. Der har ligget en vandmølle på stedet, og den gamle møllesten kan ses tæt ved parkeringspladsen. Vi ser den store Båke, et sømærke, som er en af tre tilbageværende båker i Thy.
Bøgsted Rende ligger i Thagård plantage som er en af syv forsøgsplantager mod sandflugten i Thy. Her er der 200 år gamle birketræer krybende langs jorden i kampen mod vestenvinden. Et rigtig specielt et af slagsen ser vi lige i starten af ruten Thagård Plantage på 2,9 km. Der er også rigtig mange forkrøblede fyrretræer og lave vindblæste egetræer undervejs.

 

Vi kører ud til den gamle landingsplads Stenbjerg. Her er fint – de gamle velbevarede hvidkalkede huse står på begge sider af vejen ned mod havet. Nede på stranden ligger der flere fiskerkuttere trukket op på stranden. Vi spiser frokost her, og slår et smut inden om udstillingen i Redningsstationen med den gamle redningsbåd, redskaber, redningsveste og en masse interessant historie om redningsvæsenet gennem årene. Redningsstationen blev etableret i 1884.
På vej tilbage til Klitmøller er vi ude ved Vangså, hvor vi går en tur ned til vandet. Der er rigtig gang i bølgerne i dag og dermed også i surfere og kitesurfere.

Ved Klitmøller kører vi ned til Vesterhavet på nordsiden af byen. Her fortsætter vi på gåben lidt nordpå, både på stranden og i klitterne. Her går redningsvejen, som kan følges til fods fra Lodbjerg Fyr op til Hanstholm. Ruten følger i øvrigt Vestkyststien, som går hele vejen fra Agger Tange til Bulbjerg og er på næsten 100 km.
Om aftenen blæser det og og det rusker kraftig i teltdugen hele natten.

En uforglemmelig og rigtig interessant og spændende ferie i det store og komplekse område som Nationalpark Thy er. Vi har kun set en brøkdel af, hvad der er at se i denne Nationalpark med den storslåede og meget særprægede natur.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *