Onsdag: Mossø på jagt efter Sukkertoppen – torsdag: Nørrestrand

Onsdag er der solskin fra en skyfri himmel. Lidt vind, men lunt og dejligt forårsvejr.
Vi kører til Mossø onsdag formiddag. Mossø er en langsø på hele 16,5 km2. Det er Jylllands største og Danmarks trediestørste sø (Kilde: Kort og Matrikelstyrelsen – opmålt 2012). Gudenåen løber gennem den vestligste del af søen.

Vi starter med at gå ud til Hem Odde. Her har vi ikke været i rigtig mange år, så det er lidt nostalgisk. Der er flere musvåger i luften, og det ser ud som om de har rede i et af de høje træer. De bliver moppet godt og grundigt af et par krager. Og vi hører spætten. Der er mindre sandstrand end vi husker, men sikkert fint at bade alligevel. Dog ikke i dag 🙂
Vi går langs vandet helt ud til spidsen.

Næste stop på turen er Højlund skov. Her parkerer vi og har planer om at gå en runde gennem skoven, op på Sukkertoppen og tilbage ad stien ved vejen. Det lykkes os at gå lidt forkert, men det betyder bare, at vi ser noget mere af skoven 🙂 Der er flere hulveje, og så er der bakker!

Selvfølgelig finder vi Sukkertoppen, som rejser sig 108 m.o.h. Herfra er der en fantastisk udsigt ud over Gudenådalen, Mossø og landskabet hen mod Gammel Ry. Vi spiser frokosten her og går nedad igen.

Følger et smukt, langt stykke af Gudenåen hen til Klostermølle, hvor der har været en stor produktion af træmasse til papirindustrien. Der er lavet en fisketrappe, hvor vandet fra Gudenåen ved de gamle turbinehuse fosser igennem.
Det er et rigtig fint sted som vist skal besøges igen. Den lange sorte tørrelade står stadig, endda med papir, der hænger til tørre derinde i lange, lange rækker helt fra ladens stormagtstid. I enden af laden er der lavet et meget fint fugletårn. Her står vi længe og kigger ud over det vældige vådområde, Gudenåen, Mossø og nogle små søer.

Der står en helt hvid sølvhejre i søen. På en lang bræmme af græs er der en koloni af viber, et par toppet lappedykker og så er der selvfølgelig masser af svaner, gæs og andre ænder.

På vej tilbage til bilen følger vi søen på et meget smukt stykke langs eng og mark. Store elletræer gror næsten helt ude i søen.

Inden vi kører mod Egebjerg igen, tager vi et smut over på den anden side af søen. Her kører vi ned til Lindholm Hoved. Går ud til et fugletårn, hvorfra man ser ud over Mossø og ind over rørskov og vådområderne. Her ser vi nogle få Pibeænder, Taffeland, Gravand, Hvinænder, Stor Skallesluger og Troldand. Også mange Blishøns og Gråænder.

Sidste stop på dagens vandringer bliver Ejer Baunehøj. Her følger vi et ”spor i landskabet”, hvor hele tre af Danmarks højeste punkter ligger inden for et område på 1½ km. Sporet fører os ind over markerne op på Danmarks højeste naturlige punkt, som er Møllehøj på 170,86 meter. Ejer Baunehøj regnes for det højeste sted, men målinger viser nu, at Ejer Bavnehøj på 170,35 meter havner på tredjepladsen. Danmarks næsthøjeste, naturlige punkt er ikke langt herfra ved Yding Skovhøj 170,77 meter over havet. Sporet fortsætter hen over Møgelhøj, som er 169,4 meter. Her er der lavet shelters og bålplads, et fint sted. Og sikke en udsigt! Vi står længe og kigger ud over landskabet. Der er klart i vejret i dag, så vi kan se vidt omkring i en radius af mindst 180 grader. Hvide kirker lyser op i landskabet, vi kan se Horsens, fjorden og helt ud til Kattegat.
Vi slutter med at gå op i Ejer Baunehøj-tårnet, der her sidst på dagen får et gyldent skær af den lave sol og kaster en lang skygge ud over marken.
Herfra er der en flot udsigt hele horisonten rundt.

Der blev gået 21.146 skridt på denne tur 🙂

Nørrestrand ved Horsens
Torsdag eftermiddag er det igen flot, flot vejr, så vi går ned gennem Egebjerg Enge, fortsætter over Egebjergvej langs Hansted å ved Løvhøj og ender ude ved Hammersholm. Her finder vi stien, der går hele vejen langs Nørrestrand. På det allerførste stykke ser vi nogle fine små Krikænder, et par Pibeænder og Toppet Lappedykker.

Stien fortsætter langs vandet, men vi kan stort set ikke se vandet for tæt rørskov. Kun nogle få steder er der kig igennem til vandet. Lige på dette tidspunkt af året er der endnu ingen planter. I skoven, eller Ellesumpen på modsatte side er der masser af småfugle. Især gærdesmutter og blåmejser kappes om at synge højest. Vi er oppe i fugletårnet ved Lindskov Knude. Her kan vi se ud over Nørrestrand, der ligger mange Troldænder på vandet.

Vi går næsten hen til Sundbroen, og tager den ”øvre” sti retur. Herfra er der faktisk endnu finere udsigt ud over vandet. Finder en skråning, hvor vi drikker en kop te med en kiks til, før sidste del af stien udforskes.

Næsten hjemme, får vi lige et glimt af isfuglen, hvor Hansted å løber ind under jernbanebroen ved Løvhøj.

Turen tager faktisk 4 timer, og igen har vi da fået travet noget, skridttælleren står på 15.645, da vi kommer hjem. Så sammenlagt på de to dage har vi gået 35.791 skridt 🙂

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *