Jyske Ås – Fejborg Bakke – Nymølle Bæk og Knøsen
En onsdag i juni med det fineste solskinsvejr, kører vi op mod Brønderslev og videre til Hellum. Første stop er en vandretur i Fejborg Bakke. Vi bliver hilst velkommen af en Rød Glente, der svæver lige over os flere gange. Den gule afmærkede rute på ca. 4 km. starter her fra P-pladsen på Dybvadvej. Ruten følger på en lang strækning dele af Hærvejen.
Det bliver en fin og meget varieret tur. Sikke smukke dale, bakker og skov vi bliver ledt igennem. Her vrimler det med blomster, og flere steder er det helt hvidt af Vandkarse. I skoven forstyrrer vi et lille rålam, der lige kigger os an og derefter løber væk.
Inden frokost finder vi op til en fin langdysse, der ligger tæt ved vejen. En stor dæksten er synlig med et lille kig ind under stenen. Langdyssen stammer tilbage fra Stenalderen.
Efter at have spist madpakken, kører vi videre til Nymølle Bæk, og parkerer på Nymøllevej. Også her er det gul rute vi følger. Vi starter med at gå ned i en frodig dal igen. Gyvelen, der er på sit højeste, giver farve på skråningerne, og i de lidt fugtige områder er der både vandkarse og engkarse. På en vidtstrakt blomstereng er der grupper af trevlekrone, der lyser op blandt alle de gule smørblomster, som ellers dominerer her, som mange andre steder lige nu.
Ruten leder os gennem store skovområder med bakker op og bakker ned! Hold da op et kuperet område. Flere steder er der endda sat “hjælpetov” op langs de stejleste strækninger. Bøgetræerne her er mange steder flerstammede, kaldet bøgerøller, som er karakteristisk for skovbevoksningen her. En veludviklet bøgerølle har mellem 15 og 30 stammer. Træet deler sig under jorden og skyldes stress, dels på grund af det barske klima og de tørre morænebakker, dels fordi rådyr eller kvier har bidt af træet mens det endnu var ungt. (kilde: nymoelle-baek.pdf)
Vi finder den gamle kvaderstensbro, der fører over en klar og rislende Nymølle Bæk. Ved slutningen af turen er vi heldige at finde en Bakke Gøgelilje.
Inden vi vender snuden mod Egense igen, gør vi holdt i Dronninglund Storskov. Vi skal da op på Knøsen, som med sine 136 m. er højeste punkt på Jyske Ås. Knøsen er oprindelig en Bronzealderhøj og stammer fra ca. år 1000 f. Kr. Ved siden af Knøsen ligger den lidt mindre Knaghøj, 127 m. Der har engang været fin udsigt herfra; men træerne har vokset sig store, så nu er udsigten desværre skjult af trætoppe.
Det bliveren fin tur til Jyske Ås, hvor der er meget mere at se og dermed basis for flere ture.