Kæmpehøje og hættemåger

Septembers himmel er så blå
Ja, det kommer til at passe i år. Masser af dejlige solskinsdage med blå himmel og drivende skyer.
I vores nyplantede blomsterbed er der et væld af insekter. Det har virkelig været en succes. Især Kæmpe Verbenaen har været attraktiv. Mange bier og 8-10 sommerfugle ad gangen. Flest Nældens Takvinge, og dernæst Dagpåfugleøje og Admiral. En enkelt Citronsommerfugl har været på besøg og nogle Stor Kålsommerfugl. en del Køllesværmere på de nærliggende marker.

Køllesværmer

Billede 1 af 5

Kæmpehøje og Isbrydere
På en dagstur ud i det blå omkring Mariager, er målet Kongehøjen. En af de flotteste og bedst bevarede stenaldergrave i Danmark. En langdysse fra omkring 3.200 f.kr. Den er virkelig også stor. Med 62 randsten, og imponerende høje kampesten rejst i begge ender.
Der er indgange til de to velbevarede gravkamre man har fundet, og en lille “kravletur” leder os ind til gravkammeret. Her kan man heldigvis stå oprejst og forundres over et fantastisk bygningsværk af store og små kampesten.

Efter turen med jord på knæene, er næste punkt Hohøj. Skandinaviens største gravhøj. Her har der været holdt folkemøder, og der holdes stadigvæk grundlovsmøder her. Fra toppen af højen er der en flot udsigt, 365 grader rundt.
Tæt ved højen, står der helt overraskende en stor kampesten med indskrift af “Hohøjsangen” som viser sig at være: Jyden han er stærk og sej – på ægte jysk, hugget ind i stenen. Sangen er skrevet af Karens tip tip oldefar St. St Blicher, så det var lidt hyggeligt.
Et smut omkring en smuk gammel hollandsk vindmølle: Havnø Mølle. Den er bygget i 1842 og er Nordjyllands ældste vindmølle
Undervejs hjem nyder vi en kop te ved Als Odde med udsigt ud over Mariager fjord.

Gravhøjen med de 62 randsten

Billede 1 af 10

Danbjørn og Isbjørn
De to gamle isbrydere Danbjørn og Isbjørn har ligget i Hals havn i omkring 8 år. Nu er de solgt til skrot og skal bugseres til Esbjerg. Der er et specielt syn at se Danbjørn, den første af de to store gule isbrydere, blive trukket afsted på sin sidste rejse af en slæbebåd, indtil hele kortegen forsvinder ud forbi Hals Barre.
To dage tager det, at komme til Esbjerg. Først op omkring Grenen og derefter ned langs vestkysten.
Isbjørn følger efter om en ugestid.

Isbryderen er holdt fast både foran og bagud

Billede 3 af 3

Hættemågekoncert
En formiddag bliver vi tiltrukket af en vældig aktivitet på vandet. En stor flok hættemåger har fundet et spisekammer tæt på land, og kæmper højlydt om maden, indtil der efter et godt stykke tid falder ro over flokken, der lægger sig længere uden på vandet.

Hættemågekoncert

Billede 1 af 3


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *